Direct een incasso starten:   085 301 85 79
Ik wil direct betalen
Ik wil direct betalen

Nu een incasso starten:   085 301 85 79

Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) aangenomen

20 mei 2022

Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) aangenomen

De Eerste Kamer heeft begin mei ingestemd met het wetsvoorstel Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki).

 

Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling! Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een incassoregister komt. Incassobureaus en kopers van vorderingen moeten dan voldoen aan verschillende eisen om actief te kunnen worden of te blijven in de Nederlandse incassomarkt. Momenteel is een vergunning niet verplicht. Er is daardoor weinig toezicht op de incassosector.

De Wki schrijft wettelijke vereisten voor. Meet deze wet komt er ook een systeem van toezicht en handhaving bij het niet-naleven van de wet Wki. Daarnaast worden de negatieve aspecten van verkoop van vorderingen en het ongewenste verdienmodel bij de cumulatie van termijnvorderingen tegengaan in het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel is twee jaar geleden al tot stand gekomen onder het bewind van toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van Rechtsbescherming. Hij wilde met het wetsvoorstel voorkomen dat mensen met problematische schulden nog dieper in de problemen komen door de werkwijze van malafide incassobureaus.

Begin mei stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel en werd als hamerstuk afgedaan. Dit betekent dat het voorstel in een wet gegoten wordt. De Wet kwaliteit incassodienstverlening wordt waarschijnlijk op 1 januari 2023 volgend jaar ingevoerd. Het kan ons niet snel genoeg zijn!

Geen risico bij incasseren via deurwaarder

Je kunt je incasso beter uit handen geven aan een deurwaarder dan aan een incassobureau. De derdenrekening van de deurwaarder is gezekerd door de overheid en valt onder toezicht van de Bureau Financieel Toezicht. Dit toezicht is voor incassobureaus niet geregeld. Als een incassobureau failliet gaat of in de problemen komt, dan ben je als klant het geïncasseerde geld kwijt.

Pin It on Pinterest

Share This