Direct een incasso starten:   085 301 85 79
Ik wil direct betalen
Ik wil direct betalen

Nu een incasso starten:   085 301 85 79

Blog van Deurwaarderskantoor Holland
Gerechtsdeurwaarder als innovatieve partner voor de fiscus?

19 mei 2021

Gerechtsdeurwaarder als innovatieve partner voor de fiscus?

Als je het nieuws een beetje volgt, weet je dat de belastingdienst regelmatig voorbijkomt. Zowel de media als de Tweede Kamer hebben veel kritiek op de fiscus. Denk aan de achterstanden die er zijn, maar de kindertoeslagaffaire liegt er ook niet om. Daarnaast kampt de belastingdienst ook nog met personeels- en capaciteitsproblemen.

De werkzaamheden van de gerechtsdeurwaarders en die van de belastingdienst hebben diverse raakvlakken. Deze raakvlakken zijn de reden dat onze beroepsvereniging, de KBvG, de belastingdienst heeft aangeboden om te helpen. We houden ons tenslotte ook bezig met het invorderen van geld. De belastingdienst staat niet afwijzend tegenover de hulp die is geboden.

Voor de kindertoeslagaffaire heeft de KBvG een oplossing bedacht. Er geldt een tijdvak waarin geen beslag kan worden gelegd en niet kan worden ontruimd, een zogenaamd moratorium. Met de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH) kunnen de gedupeerden geïdentificeerd worden, zodat het moratorium in de praktijk ook echt werkt. Binnen enkele weken is deze oplossing aangeboden, ingeregeld en in wetgeving verwerkt en uitgevoerd.

Begin dit jaar heeft de KBvG ook een open sollicitatiebrief naar de belastingdienst gestuurd. Invorderen is de core business van gerechtsdeurwaarders en met innovaties zoals de Verwijsindex Schuldhulpverlening en het digitale beslagregister (DBR) kunnen gerechtsdeurwaarders goed zien waar betaalcapaciteit is en debiteuren doorverwijzen naar schuldhulpverlening waar dat niet het geval is. De beroeps- en gedragsregels, verordeningen, tuchtrechter en het toezicht door het BFT zorgen ervoor dat gerechtsdeurwaarders het werk op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren. Kortom: gerechtsdeurwaarders zijn bij uitstek geschikt om het invorderingsdeel voor de fiscus uit te voeren.

De KBvG zou graag zien dat gerechtsdeurwaarders de invorderingen van de belastingdienst gaan uitvoeren. Er zijn veel voordelen: de fiscus heeft dan een professionele, innoverende beroepsgroep tot zijn beschikking. Scheiding tussen mensen die niet willen en niet kunnen wordt dan goed in beeld gebracht door toepassing van de VISH en de DBR. Een ander groot voordeel is dat beide partijen dan kunnen doen waar ze goed in zijn. De belastingdienst kan zich focussen op het vaststellen van de fiscale verplichting en de uitvoerende macht. De gerechtsdeurwaarder int daar waar het mogelijk is, maar helpt schuldenaars met doorverwijzingen daar waar geen mogelijkheden zijn of de financiële problemen te groot om er zelfstandig uit te komen.

Het spreekt voor zich dat wij bovenstaande ontwikkelingen op de voet volgen. Ook wij zouden graag ons steentje willen bijdragen aan maatschappelijk verantwoord innen voor de belastingdienst. En zoals je weet zijn wij daar sterk in: incasseren van openstaande vorderingen maar wel met de menselijke maat!

Pin It on Pinterest

Share This